Affärsakademi

Winn Business School – vår egen affärsakademi

Winn Business School är vår egen affärsakademi. Här satsar vi på utveckling av vår viktigaste tillgång i företaget – medarbetaren!

En skola kan vara rätt statisk, lite monoton, upprepande, som gjord att skolka ifrån. Eller så kan den vara som Winn Business School. Vi har försökt att variera den från år till år, skräddarsy innehållet, anpassa den efter vad både anställda och företaget behöver.

Tanken på WBS, som numera är en förkortning de flesta känner igen, föddes 2005 då Anders Junger var nytillträdd koncernchef och tyckte att vi borde höja kunskapsnivån samt ge medarbetare möjlighet till utveckling. Att utbilda personalen är i sig ingenting unikt, men sättet vi gör det på är speciellt i och med att vi varierar skolans innehåll för varje år.

Winn Business School under åren
Vilka konsulter vi tar hjälp av beror på innehållet. Det är en styrka. 2010, till exempel, var inriktningen ledarskap. Bland annat fick de som då gick utbildningen tillbringa ett dygn ensam på en öde ö med två frågor att jobba med: Varför har du valt att bli ledare? Vad vill du att folk ska säga om dig på din begravning?

2011 fick alla hotellens ledningsgrupper gå en utbildning i tolv dagar. Över femtio personer deltog. Det var väldigt ambitiöst och deltagarna fick även med sig uppgifter hem mellan träffarna. Fokus låg på att ta fram en ny affärsplan för varje hotell samt ledarskap, ekonomi och sociala medier. Under utbildningen samarbetade vi med Gunnar Westling, forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

Under 2014 hade Winn Business School ett litet annorlunda upplägg. Alla de nyanställda som hade någon arbetsledande befattning fick gå en basutbildning på tre dagar. De mjuka värdena fanns då med som en grund i utbildningen, oavsett tema.

Under 2016 var 16 personer handplockade av företagsledningen för att gå en utbildning på 12 dagar fördelat på fyra block. Där fick deltagarna fördjupad kunskap i bl.a. ledarskap, kreativitet, scenframträdande, mental avslappning och självkännedom. En av modulerna var också förlagd i Berlin där deltagarna fick möjlighet att få inspiration från flera riktigt omtalade hotell och restauranger. Under flera år har vi också haft utbildningar för de som blir utnämnda till årets medarbetare, för restaurang- och kökspersonal, husfruar, tekniska chefer m.fl.

Ola Berggren är rektor för Winn Business School.